Publicaties van de SGF

Artikel in de FysioPraxis van augustus 2023:”Integraal medische geschiedenis beoefenen. Studiedag SGF Fysische agentia en pijnconcepten”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van mei 2023:”Aankondiging in de FysioPraxis Dag van de fysiotherapie geschiedenis op 15 september 2023″(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van april 2023:”Impressieverslag Dag van de fysiotherapie geschiedenis 2022 “De vergissing van Descartes””(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van oktober 2022:” Werken, denken en handelen van pionier Gerard Worm. Wars van dualistisch denken”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van juli/augustus 2022:” Consultatie bureau voor ‘Fysiotherapie’ in Utrecht anno 1925”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Aankondiging in de FysioPraxis Jaarlijkse Urkdag op 23 september 2022 “De vergissing van Descartes”

Ritmeester Pahud en zijn zorg voor militaire oorlogsslachtoffers. E.J. Vinkhuyzen( oud res maj)

Artikel in de FysioPraxis van maart 2022:” Afscheid-seminar Henk Mohr”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van december 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Dag van de Geschiedenis van de Fysiotherapie. Een terugblik met visie naar de toekomst.”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in het NVMT Magazine: “Geschiedenis van de manuele therapie”(Huub Vossen oud-bestuurslid NVMT, Anton de Wijer oud-voorzitter NVMT)

Artikel in de FysioPraxis van november 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “De rol van de fysiotherapeut bij de Paralympics”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van september 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Bio-bibliografieën. Wie was Evert Minkman?”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van mei 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Reflectie op bindweefselmassage in de fysiotherapie”Deel 2(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van mei 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Reflectie op bindweefselmassage in de fysiotherapie”Deel 1(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Historie van de ontwikkeling van de bindweefseldiagnostiek(Cees Tjeerdema)

Artikel in de FysioPraxis van april 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “SGF Witness Seminars, oproep”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van maart 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “SGF Witness Seminars, een bijzondere oral history!”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van februari 2021: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “De geschiedenis van de specialistenverenigingen in de fysiotherapie”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Interview met Wim Schoemans ‘In bibliotheken kom je zoveel meer tegen’ in de FysioPraxis van december 2020

Artikel in de FysioPraxis van december 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Oral History, een SGF project!”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van november 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Toekomst fysiotherapie……..vooruitblikken met een historische bril!”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van oktober 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Drieluik collectie apparatuur Nederlands erfgoed Fysiotherapie. Behandeling van poliomyelitis met Arsonvalisatie. Een nieuw wondermiddel. (Drieluik deel 3) ”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van september  2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Drieluik collectie apparatuur Nederlands erfgoed Fysiotherapie. Collectie curiositeiten in de fysiotherapie. (Drieluik deel 2) ”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van juli 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Zanderinstituten in Nederland, de nieuwste rage in 1900!”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van juni 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Drieluik collectie apparatuur Nederlands erfgoed Fysiotherapie. Collectie ademhalingstherapie en pandemie (Drieluik deel 1) ”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Vooraankondiging in de FysioPraxis Jaarlijkse Urkdag op 25 september 2020

Artikel in de FysioPraxis van april 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Feminisering in de fysiotherapie?”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in het Nederlands tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde (NTR)”De historie van de revalidatiecentra in Nederland.” en Tijdlijn ontwikkelingen op gebied van revalidatie(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van maart 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Iontoforese, een verdwenen behandeling of nieuwe opmars?”(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van februari 2020: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. “Geneeskundige Kamergymnastiek” (Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Kerstboodschap van Wim Schoemans tijdens de Kerstlunch op het Trefpunt Medische Geschiedenis 2019

Literatuuroverzicht publicaties Fysiopraxis 2019

Artikel in Physios:”De opkomst van de fysiotherapie in Nederland in vogelvlucht”, Huub Vossen PT, MMT

Artikel in FysioTopics magazine 4e editie: De Gouden Eeuw van de fysiotherapie, Dr. Anton de Wijer

Artikel in de FysioPraxis van december 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Een terugblik met visie naar de toekomst, studiedag SGF 2019 Een impressie. Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer

Artikel in de FysioPraxis van november 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Wie was dr. Johann Mezger?(Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van september 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Diadynamische stroom bij Herpes Zoster, verdwenen behandeling (Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van juni 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Jaarlijkse Urkdag SGF (Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van mei 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Ontstaan revalidatiecentra in Nederland (Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van april 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. De ontstaansgeschiedenis van de NVOF (Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van maart 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. De historische rol van de fysiotherapeut in kuuroorden (Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van februari 2019: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Jaarlijkse studiedag SGF(Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Literatuuroverzicht publicaties Fysiopraxis 2018

Artikel in de FysioPraxis van december 2018:Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Verhuizing van de Heilgymnastische bibliotheek Amsterdam naar Urk(Huub Vossen PT, MMT, dr. Anton de Wijer)

Artikel in de Fysiopraxis van november 2018: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. E.G. Leffelaar, oprichter Academie Fysiotherapie Amsterdam(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de Fysiopraxis van oktober 2018: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Verdwenen behandelingen, De Kromayerlamp(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de Fysiopraxis van september 2018: Fysiotherapie in perspectief. 50 jaar verleden – heden. Van herkenningsschild naar reclamebord(Huub Vossen PT, MMT, Dr Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van juli 2018: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden.Wie was Dr. J.C. Mom, arts Physische Therapie?(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van juni 2018: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Ultra Korte Golf(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van mei 2018: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Ziekenhuisfysiotherapie(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van maart 2018: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Kneippse begieting(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in de FysioPraxis van februari 2018: Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Das Klappsche Kriechverfahren.(Huub Vossen PT, MMT, Dr. Anton de Wijer)

Artikel in FysioPraxis van november 2017: Impressieverslag jaarlijks SGF symposium(Urkdag)